Reklama
 
Blog | Miroslav Vlcek

Muj zivot u rodicu.

Nakolik mi babicka za sveho zivota rekla ze ji musim vdecit za zivot tak mi take natolik rekla ze moji rodice nebyly kdy myneni byti rodicemy. Tento fakt se mi podarilo velice rychle zjistit pote co sem k nim sel zit. Kde a za jakych okolnosti se muj otec seznamil s mou matkou my nikdy nebylo nikym obeznamene. Takze se lehko da rici ze tito dva lidsti tvoroves tolika protiklady se hledaly tak dlouho dokud se nenasly.

Moje matka se pristehovala na Kladno zasvobodna s majitely nove zakoupeneho Hotelu u Bileho Beranka ktery mozna dodnes stoji vedle Kladenske Radnice na Kladenskem namesti. Ono tomu bylo takto. Moje matka sla pracovat pro hoteliery v Chomutove kde ti vlastnily mensi Hotel na Chomutovskem Nadrazi. Hotelierovic mely Nemecke prijmeni coby i za svobodna moje matka akorat s rozdilem ze napriklad u nas ve Vancouveru v telefonim seznamu mimo meho prijmeni naleznete ctyri ci pet dalsich Vlcku avsak v nem nenaleznete jedine prijmeni me matky. No a za ty vsechny moje leta v Kanade sem se s nim nestretl ani jednou. Moje matka take vsak oproti Hoteliermum svym vzhledem nebyla tipickou Nemkou a to tim ze mela cerne vlasy tmavohnede oci a takovy divny nos ktery sem po ni z nejakeho nevysvetlitelneho duvodu zdedil. Kdyz sla moje matka pracovat pro Hoteliery snad jako mlada holka tak musela byt velky dric nebot ti vice Nemecky vyhlizejci Hoyelierove si ji oblibily natolik ze po prodeji sveho mensiho Hotelu na Chomutovskem Nadrazi si ji sebou vzaly do jejich nove zakoupeneho Hotelu na Kladenskem namesti.

=

Moje babicka v Rozdelove mela tri syny prvorozeneho Karla ktery se stal pozarnikem no a zakoncil svou karieru coby major a okresni nacelnik hasicu v hlavni Kladenske Hasicarne. Jejim druhorozenym synem byl Jan ktery byl pojmenovan po dedovy a ktery se rozhodl se jit ucit Zahradnictvi do Francie. Jelikoz to vsak bylo po prvni svetove valce tak tam v Marsey nekde se za letniho paraku napyl v nejake studni vody no a zemrel na tyfus. Coz mela byt seredna smrt no a moje babicka musela do Francie vlakem pro jeho rakev kterou nechala nalozit do nejakeho vagonu a pote tu raqkev doprovazela pres celou Francii – Nemecko as domu aby ho mohla pochovat na Kladenskem hrbitove. Babicka pote mela dve dcery dvojcata o kterych sem se jiz zminil no a nakonec mela dalsiho syna Frantiska ktery se stal mym otcem.

Reklama

=

Ja nevym jak to bylo mezy mymi rodici pred tim nezly sem k nim sel zit ? Kdyz sem k nim prisel tak moje matka travyla vice sveho casu na Kladne v Hotelu nezly s nama doma. Moje matka odjizdela sest dni v tydnu v osum hodin rano do prace no a nevracela se drive nezly v sest sedum ci osum vecer no a casto se nevratila drive nezly devet deset a i v jedenact v noci. Takze sem zacal byt velice rychle v domeni ze snad zadnou matku nemam natolik coby byvala pro mne babicka a teta Bozenka.

Prvni kulturni sok meho zivota.

No my v onech letech na Husovy ulici jeste nemyvaly lednicku. No a moje matka pro tatu a pro me prinasela kazdy vecer z prace v bandicce maso a omacky no a v pytliku knedliky pro nasi veceri a nas obed nadruhy den. Vecere byvaly dobre avsak jelikoz sme nemyvaly lednicku tak nam pres noc pro me a meho tatu ty omacky casto skysaly. No ja nebyl na podobnou stravu od babicky zvykly u ni by podobne omacky sly prasatum do chivka jenze u mamy to byla jedina strava kterou sem tata a ja mel. Mymu tatovy ktery byl na to uvykly to moc nevadilo. Ja to vsak nebyl schopen jist. Jedno dalsi bylo ze muj jiz poloopily otec po mem navratu ze skoly skoro kazdy den preparil knedlyky ktere mi taky nijak nechtely jit do zaludku.

=

Muj otec byl jediny ktery sel po vzoru meho dedy po skonceni skoly sel delat na sachtu. No a tam mel nekdy ve ctyriceti letech uraz no a take prosel dvouma operacema na zaludek. Takze ho daly do predcasneho invalidniho duchodu. No a snad to bylo take tim ze v onech dobach stary Rozdelov nenabizel lidem coby byl muj tata jinou cinost nezly chozeni do hospody. Tak tim ze moje matka byla v praci od rana do noci tak muj tata nemaje jineho konicka nezly si obcas precist nejakou kovbojku. Jiz predtim nezly sem k nim prisel zit tak jiz zacal do hospody chodit deno dene.

=

Jednim cim se muj tata lysil od normalnich opilcu bylo to ze pro sve dve operace na zaludecni vredy nebyl schopen snest ve svem zaludku zadny alkohol. Coz znamenalo opet ze sest dni v tydnu po zaviraci hodine tata prichazel domu. Noc po noci sedaval v kuchyni na zidly kterou pro neho moje mama pripravyla s nastrcenym vedle ni kbelykem. Do ktereho muj tata zvracel za hlasitych agonickych bolesti.

No a ony to byly ty agonicke bolesti ktere mi pro vykriky kazdy vecer probouzely a nenechaly spat.