Reklama
 
Blog | Miroslav Vlcek

Vojna.

Kdyz sem musel v devatenacti na vojnu tak jiz v zakladnim cviceni sem se dozvedel ze v kasarnach Vysiho Leteckeho Uciliste v Kosicich mely odil Psovodu. Ono bylo zvykem se pro Bazanty nekam prihlasit - ty kteri chtely byt ridici se prihlasily k rote v Autoparku ti kteri se chtely naucit varit se prihlasily ke Kucharum no a vetsina Bazantu se rozhodla strvat vojnu coby obycejni vojaci. No me dva roky obycejne vojenstiny moc neimponovaly a s prohlasenim ze VOJNA SE MNOU MANIPULOVAT NEBUDE NYBRZ ZE JA BUDU MANIPULOVAT S VOJNOU tak sem si dodal odvahu a sel za svim velitelem roty s prohlasenim ze mam urcite teoreticke znalosti v Myslivecke Kynologii. Dale pote ze v Myslivosti bylo Vetelinarstvi jednim z nejdulezitejstich predmetu. No a ze tyto zmensene faktory by me mely ucinit dobrym kandidatem pro odil psovodu. Velitel roty se mnou souhlasil no a coby prvni z bazantu sem byl k onomu odilu prilozrny.

Pokud vsak slo o me manipulovani s vojnou tak v tom sem se vsak prepocital. To proto ze kdyz nam skoncilo zakladni cviceni tak po dvou tydnech sem dostal rozkaz jet do kurzu psovodu. Ktery byl provaden v jedne skole Pohranicni Straze no a ten kurs byl po fizicke strance tak trikrat narocnejsi nezly cely zakladak v Kosicich. Pres to vsak opet diky me moznosti si pamatovat definice v teorii tak sem slozil skousky coby jeden ze tri nejlepsich naseho rocniku.

=

Po navratu do Kosic sem kratce nato dostal svobodnika. Vojna mi vsak opet zacala menit. A to tim ze diky nejakym vice intelektualne me ovlyvnujcim vojakum ja zacal cit literarni klasiky. Muj strejda Venda mi nikdy nedal prilezitost cis Viktora Hugo ci Recke Filosofy.

Reklama

Ja na vojne stravil vseho vsudy pouze patnact mesicu no a ctrnact dni pred povysenim na desatnika sem odchazel do civilu s modrou knizkou pro chronickou diagnozu zanetu ocnich vicek. Byl sem holt Svejk nebot predtim a od te doby sem zadne problemy se svymi ocni,y vicky jiz nemel.