Reklama
 
Blog | Miroslav Vlcek

Neblaha a blaha vspominka.

Ono tomu bylo jednou v zime kdy sem byl promoceny a hladovy k babicce ohrat se a vyzebrat si neco k jidlu moje teta Belus tam nahodoubyla take. Ono tomu bylo jiz po dedove smrtino a ja tak trochu naivne doufal ze se mi podari jit k ni spatky zit. No babicka se o me postarala dala mi najist a nechala mi u plotny osusit sve pradlo. Pote vsak s obema tetama a se mnou sla udelat tatovy do hospody ostudu. Ja nusel zustat venku kdyz babicka laterila na hospodskyho ze dava mymu tatovy nadluh chlast. No a ze muj tata ma me doma ke starani atd. Pote mi babicka odvedla domu ulozila dom postele no a pres to ze mama nebyla jeste doma tak sla s tetama domu. Okamzite po jejich odchodu muj tata prisel domu na me velice nastvanej no a hrozil mi ze mi zmlati zeleznym pohrabacem na uhli zato ze sem sel na nej k babicce zalovat. No ja mel ze zeleznyho pohrabace strach tak sem se proti tatovy ozbrojil kuchynskym nozem a nechal sem se tatou honit okolo stolu nakonec sem se vzdal ty seredny hry. Hogil ten nuz po tatovy tak abych ho nezabil no a utek sem do pokoje kde sem se skoval pod perinu a mentalne se vypnul abych mohl snest to nadchazejci mlaceni.

No a nekolik dni pote muj tata z trestu mi nenechal klic pod rohozkou. Cele odpoledne padal mokry snih no a ja mel promacene boty. Moje matka se nevracela s prace no a jelikoz sem se bal jit k babicce abych si tim nezarucil dalsi viprask tak sem sel na konecnou mandelinek cekat na mamu. Ten den odpoledne bylo celkem venku teplo. Kdyz vsak nadesla noc tak se obloha vycistila no a zacalo mrznout. Ja sem si vycistil na konecny trochu operadlo lavicky abych si mihl na nej zezhora sednout. Lavicka na sedadle byla pokryta ledem a zmrzlym snehem. No a zacal sem cekat na mamu. Jedna mandelinka prijela za druhou a zase po urcite dobe odjela no a moje mama z zadne znich nevystoupila. No a tak sem si drkotal zuby a citil se v litosti nad svym vlastnim osudem.

=

Onu noc mi svitilo nad hlavou snad miliarda hvezd. No a ja z toho operadla pri pohledu na ty hvezdy  si ucinil slyb. Ja tem hvezdam a sobe slibyl ze as dospeju no a budu mit li nekdy deti tak ze nikdy nebudu pit tak jako muj tata aby moje deti nemusely mit mizernej zivot jako ja.

Reklama

=

No k my radosti se moje matka vratila tu noc nekdy pred pulnoci ja byl jiz plny obav ze se ji naco stalo. Na ten svuj slyb sobe a tem hvezdam co sem dal sem nikdy nezapomel. Lide casto tvrdi ze coby syn alkoholika mam velke prospekty k tomu abych se i ja jim stal.

No nyni v 62 letech zivota mohu klidne rici ze mymo adikce k nikotinu sem nikdy s alkoholem ci jinyma drogama zadny problem nemel a nemam.

Kdyz nato mam a mam naladu tak si jdu na pivo nebo si koupim domu flasku rumu. Vypiju si dve sklenicky rumu s cocou no a vic nepotrebuju.

=

K my nelibosti vsak jelikoz sem stratil sveho syna rozvodem se vsak citim stejne coby looser. To a jak sem stratil sveho syna za jakych okolnosti napisu v jednom z pristich clanku.