Reklama
 
Blog | Miroslav Vlcek

Me prvni roky zivota.

Verice tomu ze mi babicka zachranila zivot tak se4m se ho snazil zit jako kazdy maly kluk. V sousedstvi sem mel plno kamaradu. Nedaleko nas v pred plotem Zahradnictvi byla velka nadrz na vodu s velkym vetrnikem jehoz ucel byl cerpat z podzemi do nadrze neutale vodu aby Zahradnictvi melo neustale cim zalevat vsechny ty  rostliny ktere tam pestovaly. Podle meho stryce velkeho Vendy majitele Zahradnictvy byly za prvni republiky nejbohatsi lide v Rozdelove. No a on po nich byl druhym nejbohatsim Rozdelovakem. - No my deti z Rozdelova povazovaly tu betonovou nadrz coby nas bazen.

Doma u babicky to bylo takto – muj deda byl duchodce a byvaly hornik coby i byval hornikem muj otec no a i v koncentracnim tabore umuceny stryc maly Venda. Velky Venda se za mlada sel ucit zednikem no a zacal si na stavbach budovat svou karieru. Muj deda byval velice tvrdy chlap ja si nedokazu vzpomenout na to ze by mi nekdy pohladil a nebo obejmul. Moje vsechny vzpominky na neho jsou ze sedaval u plotny na zidle – zvykal tabak a plyval cerne slyny do truhliku na stejne cerne uhli. Veskerou disciplinu a starani se o mne nechaval na moji babicku a na mou tetu Bozenku. Jelikoz nas domek na Rakovnicke ulicy mel dva pokoje a dve kuchyne taqk sem zvetsiny prespaval budto v pokoji tety Bozenky a nebo v jeji kuchyni na otomanu. Na dedu se jinak pouze pamatuji ze pred kazdou zabijackou postavil na zahradce udirnu. No a po celem okrese hledal svestkove drevo nebot fanaticky veril v to ze veprove maso vyuzene na svestkovem dreve je nejchutnejsi. Mezy zahradkou a dvorkem sme mivaly slepicarnu asy tak s dvaceti slepicema a jednim kohoutem. Takze sme neustale mely svoje cerstve vajicka vspominam si dobre jak take bebicka delavala sisky ze srotu no a pote je soukala jednu po druhe nasim husam do krku. Ano Rozdelov meho utleho mladi byla pouze takova vetsi vesnice.

=

Za Rozdelovskym hrbytovem kde byly pochovani moje dva sourozenci v byvale Piskovne amatersti divadelnici vybudovaly prirodni divadlo ktere melo velke podium a bylo na opacne strane okrasleno malym drevenym hradem coby stalymi kulisy – vodnim mlynem a vesnickou hospodou. My coby Rozdelovsti deti si tam radi chodily hrat nase detske improvizovane divadlo. Kazdy podzim pote na polich okolo Rozdelova sme si delavaly ohinky a pekly si v popelu brambory. Ono mi snade bylo nekdy deset let kdyz sme si delaly ohinek na strnisti makovic a vetsi kluci ve vyre ze makovicove nate obsahuji opium slokovaly na zapalenych suchych natich makovic. No a ja se po nich skusil opycit a skoncilo to tim ze se mi tocila pote hlava a zvracel sem no a bylo mi z toho velice spatne.

Reklama

=

Nejlepsi vspominky te doby mam snad nato jak sem si jednou hral se sousedovic dceruskou Evickou ve vyprazdnenem bazenu pred zahradnictvim na rybycky. Ona byla maminka rybycka ja byl tatinek rybycka no a zacaty se trist o seme abychom mohly mit deticky rybycky.  Dale pote jak sem take v prirodnim divadle rad zalezal s Evickou do napovedy pod podiem kde sme se na sebe musely mackat pro nedostatek prostoru.