Reklama
 
Blog | Miroslav Vlcek

Ja nikdy nebyl zadnym andelem.

Co me podle meho zachranilo pred zivotem recivilisty bylo to ze muj strejda Velkej venda a teta Belus nebot byly bezdetni. Ucinily dohodu s mymi rodici pote co sem byl prelozeny do Pomocny abych k nim chodil zit trikrat dene v tydnu coby jejich syn. Strejda Venda byl po hodne let vrchni mistr na ruznych stavbach no a myval velke prijmy. Teta Belus navic pracovala v Kladenske pekarne VDP no tak oba mely dost penezoproti mym rodicum nebot muj tata propil svuj cely duchod. Co mi imponovalo nejvic na mem castecnem zivote u tety a strejdy bylo to ze strejda mi koupil mou prvni knihu k vanocum kterou sem u nich dokazat precist od prvni do posledni stranky. Neco takoveho pro chaos meho zivota u rodicu bylo nemyslitelne. Strejda navic mi zdarile ucil lasku ke klasicke hudbe no a podporoval me v me tehdejsi lasce v kresleni. V jinych slovech strejda byl se mnou mnohem lepe schopen komunikoval nezly tomu kdy byl muj otec.

Avsak jednou ono tomu bylo jeste za doby kdy sem byl v Rozdelovske skole pri moji ceste do skoly sem narazil na jednoho kluka ze skoly ktery byl tak coby ja – Dite ulice. No jemu se nechtelo do skoly no a ani mne no a tak sme se rozhodly ze pujdem za skolu. No a k tomu abychom se nekde zdarile zasily tak sme sly k Rozdelovskymu Katolickymu kostelu kde bylo hodne krovisek a stromu aby nas tam nikdo nespozoroval. Po nejake dobe se flakani  pred kostelem sme se rozhodly jit do kostela kde sme pri vchodu spozorovaly misku se svecenou vodou. Petr coz bylo jeho opravdove jmeno a ja sme byly oba neverici. Coz nas privedlo k hovorum o vyre. Moje babicka byla velice zazrana proti Katolicke vyre. No a vuci tomu jeden z jejich dobrych synu muj strejda Karel v ty dobe kapitan Kladenske Hasicarny proto ze si vzal za manzelku verici Katolicku prichazel tak pouze jednou rocne k nam s rodinou na navstevu. Moje sestrenice Jana zijici na Brezone a ja sme si byly vuci tome coby cizinci.

=

No a tak slovo dalo slovo a Petr a ja sme sly spatky do skoly kde sme v kabinetu ukradly flasku inkoustu se kterou sme sly spatky do kostela. Kde sme pote vylily na schody z one mysky tu svecenou vodu a nalyli do ni ten inkoust. Myska se svecenou vodou byla na takovem celkem tmavem miste ze nikdo nebyl schopen poznat jeji obsah.

Reklama

=

No a pote sme si zalezly s Petrem do krovi pred vchodem do kostela abychom mohly pozorovat kno bude prichazet do kostela a odchazet s modrou teckou na cele a kdo ne? Duvod ? Overit si na kolik jsou verici poctivy a nakolik jen tu vyru jen predstiraji.

=

Ja o tom napsal pred lety humoresku kterou sem poslal do jednoho casopisu v Torontu. Tento krajansky casopis ode mne otisknul predtim par humoresek. Tuto vsak cenzuroval coz mi neprekvapilo – kapitaliste by se radeji nechaly ukrizovat nezly neco rict proti vyre.  Moje

Our freedom in religion our freedom of choice

young girls in Bountiful keep hearing same old voice.

Girls Devil is going to get you !

Girls Devil is bad !

Girls go to read your bible !

Girls do what our prophet said !

taky nebyla nikim nikde publikovana nehlede na to ze Bountiful Mormonska vesnice je Kanade cernym okem.