Reklama
 
Blog | Miroslav Vlcek

9 / 3 / 1946.

Jak se to se mnou vsechno spackalo. by Miroslav Vlcek.

Devateho Brezna tisic devet set ctyricet sest v Kladenske porodnici se narodilo miminko Anne Vlckove rozene – – – – a Frantisku Vlckovy rozenemu Frantisek Vlcek. Ono miminko mnelo prijit na svet nekdy v sest hodin ranich nevede ze mu do rodneho listu nadozivoti Statni organy uvedou Miroslav Vlcek no a ktery nadozivoti bude muset tim rodnym listem svetu dokazovat ze onen rok onen mesic a onoho dne byl narozen. Coz ma dokazovat ze neni pouhym holigramem nybrz tvorem lidskym se vsemi ledskymi pravy a na neho uchystane veskere nelidske bezpravi.

=

Ono miminko si jiz neni schopne jakou radost ci jake sklamani svym vzrodem prineslo svym rodicum. No a prakticky nekolik prvnich let jeho zivota mu byly no a do dneska jsou nevedome.

Reklama

=

Me prvni vjemy ze ono miminko sem ja v chabych vspominkach meho utleho mladi v podobe strachu z houseru vychazejcich otevrenymi vraty statniho statku na ulici no a jak mi stipaly do lytek.

Moje matka a otec v tech dobach bydlely v malem domku vedle stare Rozdelovske Kovarny.

=

Ja si dokazu lepe vspomenout na to ze sem prvni leta sveho zivota vyrustal u sve babicky Bozeny Vlckove rozene Loucanove v domku ktery postavyl muj deda Jan Vlcek na adrese Rakovnicka ulice 662 Rozdelov ktery se za meho zivota po nekolika letech z vesnice prevtelil na Kladno 4.

Mymo mne babicky a dedy v domku take bydlela jedna z mych tet Bozena Rybarova rozena Vlckova sestry Dobromily Rybarove rozene Vlckove ktere sme rikaly Belus. Ne nemejte zadne obavy moje tety nebyly mormonske viry a tim obe provdane za jednoho manzela nybrz byly dvojcata ktere so provdaly za dva bratrance s prijmenim Rybarove a s prvnim jmenem Vaclav. Coz vedlo k tomu ze sme doma hovorily o velkym Vendovy ktery si postavyl domek na ulici Emila Zahradky 742 take v Rozdelove kde bydlel s mou tetou Belus. No a teta Bozenka bydlela s nama coby vdova po malem Vendovy ktery pred druhou svetovou valkou vstoupil z ideologickych duvodu do Komunisticke strany Ceskoslovenska coz po okupaci nacisty prvni Ceskoslovenske republiky tak jak tomu je i dnes bylo kriminalnim cinem. Procez jednoho dne do naseho domku prisly Gestapaci no a zatknuly meho stryce maleho Vendu pote ho prepravily do koncentracniho tabora v Nadhousenu kde ho nakonec umucily k smrti. Cemuz soucastna protikomunisticka Ceska vlada nastesti necini no a doufam ze nikdy cinit nebude.

=

Muj zivot u babicky byl dle me pameti normalni – babicka coby i teta Bozenka byly vyborne kucharky procez sem mel neustale neco dobreho k jidlu. V chlivku na dvote sme mivaly obvikle dve prasata ktere kazdou zimu privadely k zabijackam. Dle me pameti sem mival vzdy i dobre teple pradlo na sobe. Diky velke zahradce neustaly pristup k chutnemu ovoci atd.

=

Na co si vsak vspominan nejvic je to ze moje babicka za sveho zivota mi rekla tak milionkrat ze ji vdecim za zivot.

A to kdyby mi ona v pravy cas nezachranila tim ze mi odejmula od mych rodicu tak ze bych bez jakychkoli pochyb i ja zemrel predcesnou smrti jak tomu i bylo predurceno mym dvoum sourozencum. Bratrickovy Janovy pojmenovanem po dedovy a sestricky Bozenky pojmenovane po babicce.